Mitt foto
http://rolfrasmusson.se

tisdag 31 mars 2020

Gamle Svarten och Den Lilla RödaNu är det inne med elsparkcyklar eller elcyklar och för dem som vill cykla på en vanlig cykel, ställer Malmö kommun cyklar till förfogande. Det finns cyklar för alla.
Ett flertal kommunala cykelstationer i Malmö
Jag har sedan länge cyklat på en 28-tums cykel trots att jag är ganska kortväxt. Nu är jag 87 år gammal och ca 1 dm kortare än för tjugo år sedan och inte lika rörlig som tidigare. Jag började därför fundera på att skaffa mej en 26-tumscykel med låg ram. 

Sagt och gjort!
Jag köpte en liten, röd cykel som var anpassad till min kroppsstorlek och min ålder

                                
Cykeln var av den här typen , men den var röd
och utrustad med belysning
Det blev genast en del cykelturer trots januarikylan och jag gladdes åt min lilla cykel.

Under sista turen med cykeln, ca 6 km hemifrån, kom jag på att det skulle vara lämpligt att uträtta ett ärende på ICA under hemvägen.

Eftersom jag har Raynauds syndrom är cykling i kyla något som helst bör undvikas. När cyklat ett par km kände jag att fingrarna började domna bort och när jag äntligen var framme vid butiken var det kritiskt. 
Ingen blodcirkulation i de iskalla fingrarna och absolut inte läge att mixtra med den iskalla metallen på cykellåset. Jag fick bråttom in i butikens relativa värme.
Eftersom klockan passerat tjugo och det var nästan folktomt utanför ICA, bedömde jag det som mindre sannolikt att cykeln skulle försvinna under den korta tid som besöket i butiken varade. Jag trodde också att det var omodernt med cykelstölder.

Efter ca tre minuter i butiken hann mina fingrar knappast återhämta sig, men jag bor ju bara några hundra meter från ICA så jag skyndade mej ut för att cykla hem.

Men nu var cykeln  borta! 
Det blev bara ca 14 dagar med "den lilla röda" och det blev att återgå till den stora svarta. 

Men "Gamle Svarten" är faktiskt en bra cykel den också.
Med sträckta ben och med sadeln nedskruvad så långt det går, når tåspetsarna ned till pedalerna och ännu svingar åldringen elegant sitt högerben över sadeln vid på- och avstigning.


Vi får hoppas att den nye "ägaren" blir lika nöjd med "sin" cykel som jag en gång var med min.