Mitt foto
http://rolfrasmusson.se

onsdag 15 oktober 2008

Bristande objektivitet hos SVT

Det påstås att programmen från SVT, SR och UR är oberoende av politiska och kommersiella intressen. Detta betvivlar jag starkt.

Varför talar man så gärna om ”högerextremister” medan man använder det betydligt snällare ordet ”vänsteraktivister” för det motsatta lägret?
Ordet ”högerpopulistiskt” används synnerligen frekvent men ”vänsterpopulistiskt” finns inte i vokabulären.

Jag har inte mycket till övers för vissa åsikter som företrädes/företräddes av politiker som Adolf Hitler, Jean-Marie Le Pen, Jörg Haider, Carl I Hagen och Mogens Glistrup men deras ord och handlingar, oavsett hur stötande de kan anses vara, måste refereras så sakligt och objektivt som möjligt.
Tyckandet bör överlåtas åt lyssnarna/tittarna/väljarna.

Jag har minst tre gånger hört Anna Hedenmo tala om ”högerpopulisten Jörg Haider” och även andra redaktörer har använt epitetet under senare tid.
Det må vara sant att Haider, då han levde, hade åsikter som många av oss inte delade, men SVT har bara att återge hans uttalanden och överlåta åt åhörarna att bedöma hans eventuella populism åt det ena eller andra hållet!

Jag hörde ofta Göran Persson tala om sin ”ödmjukhet” men hörde aldrig ett ljud i TV om hans eller Mona Sahlins vänsterpopulism.

Ett annat opinionsstyrande epitet som ofta används i nyhetsmedia är ”missnöjespolitiker”. Ligger det inte i politikens natur att söka ändring i missförhållanden? Vilka är då inte missnöjespolitiker?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer helt!

Anonym sa...

Varför inte skicka bloggarna 15/10 och 20/10 till SVT och se om det blir någon reaktion? Det är troligt att de redan fått kommentarer av detta slag men det kan ju vara en tankeställare om många hör av sig.

Rolf R sa...

Anmälan till Granskningsnämnden är gjord. Ärendet är ännu ej avgjort.

Rolf R